Zvířátka v zimě 18.1.-22.1.2021

 

Čimčarára, čim, čim, co já nevím, nepovím! Uhádnete, kdo to štěbetá? Správně, je to vrabeček.

V uplynulém týdnu jsme měly možnost seznámit se s ptáky, které v zimním období potkáváme kolem sebe při procházkách a nebo které můžeme pozorovat u krmítek. Už víme, že to je třeba vrabeček, sýkorka, kos, vrána, kachna nebo sova. Protože jsme Sovičky moudré, víme také, že někteří ptáčkové od nás na zimu odlétají do teploučka, kde dál mohou lovit hmyz.

Jako holoubkové jsme si vyzkoušely přebírání hrachu a fazolí, abychom si procvičily špetkovitý úchop. Skákání snožmo a orientaci v prostoru dle šipek jsme si upevňovaly za pomoci tréninkového žebříku. U vchodu do třídy jsme mohly uvolňovat zápěstí a ramenní kloub při kresbě ptáčka. Při motivovaném cvičení jsme se protáhli a posílily naše svalíky.

Kdo to ťuká na okénko? Malý vrabeček…. Nejsme lakomí, každý z nás to ví, že když paní zima vládne, ptáci hladoví. Ano, je to tak. Písnička, kterou jsme se naučily, nás podpořila ve výrobě krmení pro ptáčky. Potřebovaly jsme k tomu rozehřátý ztužený rostlinný tuk a semínka. Touto směsí  jsme naplnily kelímky od jogurtu, aby vznikly dobrůtky, které jsme po vychladnutí rozvěsily během vycházky po stromech na vesnici i zahradě MŠ.

Počasí nám celý týden přálo a tak jsme užívaly vycházek, při nichž jsme měly možnost pozorovat a poslouchat různé ptáčky. Stihly jsme také ještě zanést zvířátkům jablíčka, která nám věnovala Anetka.

Jenom hraní při volných hrách nám stále moc nejde. Některé ze soviček ještě pořád neví, že hračky mají své místo, že se o dělíme s kamarády, že se domlouváme, když si chceme půjčit hračku od kamaráda. Při těchto šarvátkách zapomínáme na pravidla. Pak to u nás ve třídě vypadá spíše jako v hnízdě ukřičených vran a to se nám, ani paní učitelce nelíbí. Nic naplat, budeme to zkoušet dál. Protože pohoda, klid a bezpečí je pro  nás ve školce tím nejdůležitějším. Dovolí nám to pak se více zaměřit na poznávání nových věcí a učení se novým věcem. Čimčarára, čim, čim, čim, vždyť  já to moc dobře vím.

Za Sovičky paní učitelka Soňa.

Zvířátka v zimě 18.1.-22.1.2021

Napsat komentář

Zavřít Menu