Kytičky na jaře 19.4.-23.4.2021

Koukej, už kvést začaly
a nám všem barvu přiznaly.
Poznávaly jsme jarní kytičky v přírodě i na obrázcích, určovaly jejich název, tvar, barvu. Některé kytičky bezpečně poznáme podle vůně, hmatu a chuti (třeba pažitku) se zavřenýma očima.
Měly jsme spoustu práce. Zahradnice paní Olinka nám připravila  půdu a my jsme přesně podle návodu na sáčku zasadily semínka měsíčku lékařského a pažitky. Jindy jsme šly do zahrady s motykou, vyhloubily jámy, zasadily a zalily pivoňku lékařskou. Nikdy nezapomínáme všem rostlinkám zazpívat – Vstávej semínko, holalá, bude z tebe fiala, stejně, jako to dělají Křemílek s Vochomůrkou. Kytky potom zaručeně rostou. A voní.
Budeme sázet další kytičky, ale třeba bledule, konvalinky, modřenec nebo barvínek ne, protože jsou jedovaté. Ty můžeme jen pozorovat, ale nesahat na ně a neochutnávat! Ale třeba fialky, sedmikrásky, levandule, pampelišky, měsíček lékařský, růže – ty můžeme.
Taky jsme pletly věnečky z větviček břízy a vrbového proutí, ty budeme potřebovat pro ptáčky, které vyrábíme ve třídě.
Pracovaly jsme rychle, protože jsme potřebovaly na zahradě taky běhat, jezdit na koloběžkách, hrát si na pískovišti a lézt na strom.
Teta Radka nám chystá nějaké překvapení, maluje na chodník, takže jsme se zvědavě držely v uctivé vzdálenosti, abychom ji dílo pěkně čerstvé nepošlapaly, nebo nekoply do plechovky s barvou.
Víme, že nejen prací živ je člověk, proto jsme s nadšením přijaly relaxační koutek ve třídě. Pohoda, válení, relax, spoustu smíchu – to by nám šlo. Je určen také pro prohlížení a čtení knih.
Ve třídě jsme pozorovaly klíčení semínek, rychlení větviček, prováděly grafomotorické cviky a záznam, upevňovaly číselnou řadu, procvičovaly roční období, abychom věděly, kdy je čas na sázení, popřály k svátku naší Zemi – k tomuto tématu se musíme vrátit, zatím jsme jen recyklovaly a vyrobily ruční papír s kytičkami, malovaly, zapouštěly vodové barvy, lisovaly jarní kytičky, stříhaly, lepily papír –  sedmikrásky, a to všechno jen proto, abychom vytvořily příjemnou atmosféru při příchodu našich kamarádů, na které se opravdu moc těšíme.
PS. Víte, co všechno musí dělat jaro?
Vytáhnout trávu z hlíny
a nazeleno natřít.
Načernit pěkně stíny
a všechno živé sbratřit.
Kytičky na jaře a Co všechno musí dělat jaro jsou v mé oblíbené knížce Před usnutím od Františka Halase s ilustracemi Oty Janečka.
Za Sovičky zapsala paní učitelka Liba

Napsat komentář

Zavřít Menu