Paní zima čaruje 13.1.-17.1.2020

Paní zima nám letos nepřeje sněhovými nadílkami. Svou moc však dětem ukazuje ledem a mrazem. V pondělí nám paní učitelka přečetla motivační pohádku o sněhové vločce, která se moc bála, že na jaře roztaje a stane se z ní kapka vody. Zachránil ji smrček, který si o Vánocích přál, aby se vločka po zimě proměnila ve zlatou a zůstala tak na vždy krásná a třpytivá, jako vločka sněhová. Třídu máme ještě vyzdobenou sněhovými vločkami z besídky, stačilo už jen vyrobit sněhové koule, což se nám povedlo. Krásně jsme si u toho procvičily ručičky. Se sněhovými koulemi jsme pak pracovaly v průběhu celého týdne. V úterý jsme si s nimi zahrály pohybovou hru Na koulovanou, kdy jsme byly rozděleny na dvě družstva a cílem hry bylo naházet co nejvíce koulí na stranu protihráčů. Byla to velká zábava. Ve středu jsme si procvičily postřeh a rychlost ve štafetových závodech. Ve čtvrtek nám koule posloužily jako masážní pomůcka. Za poslechu relaxační hudby, jsme kamarádovi namasírovaly záda a nohy.

V kroužcích jsme si povídaly o znacích zimy a činnostech, které můžeme v zimě dělat. Rozšířily jsme si tak slovní zásobu, učily jsme se rozlišovat krátké a dlouhé slabiky ve slovech pomoci bzučáku a procvičily samotné slabikování. Zazpívaly jsme si písničku Zima a Sněhuláček.

Nezahálela ani naše představivost a fantazie, kterou jsme mohly rozvíjet při hře na metalofon, nebo kresbě padajících vloček třpytivým lepidlem a  následnou kolorací modrou barvou. Za pomoci příze a tvrdého papíru, jsme vyrobily sněhové vločky.

Pohybovou zdatnost jsme si osvojovaly při přenášení sněhových koulí na novinovém papíru z krabice do krabice spolu s kamarádem a nebo kresbou kouře z komínů.

Při vycházkách jsme pozorovaly kouzla paní zimy v přírodě. Vyhlížely jsme vrány, ale ty se nám zahlédnout za celý týden nepodařilo.

V pátek nám paní učitelka ukázala a vysvětlila, jak vzniká mrak. Do zavařovací sklenice nalila horkou vodu. Zakryla ji víčkem, na který naskládala kostky ledu. Poté do sklenice stříkla trochu laku na vlasy nebo dedorantu, sklenici opět zakryla a mrak byl ve sklenici. Kostky ledu jsme si mohly vzít do rukou a zjistit jaké má vlastnosti. Ochutnaly jsme při tom muffinky od Anetky, která náhle onemocněla, a nemohla přijít. K narozením ji přejeme vše jen to nejlepší, hlavně zdraví.

Týden utekl jako voda a my se už teď těšíme na činnosti a zábavu v týdnu příštím.

Za Sovičky paní učitelka Soňa.

Paní zima čaruje 13.1.-17.1.2020

 

Napsat komentář

Zavřít Menu