Princové jsou na draka 19.2.-23.2.2024

Že jsou princové na draka? Ti naši tedy rozhodně ne! Přesvědčily jsme se, že jsou to zruční švarní jinoši, kteří se nebojí ani tříhlavé saně!

Rýmovaná motivační pohádka O princezně a drakovi, nás uvedla do tématu. Samotné rýmování jsme si v týdnu sami vyzkoušely – není to tedy nic jednoduchého! Mimo rýmování jsme si osvěžily slabikování slov, kde nám pomohl bzučák (logopedická pomůcka k určování dlouhé a krátké slabiky ve slovech), určování počáteční i koncové hlásky či slabiky ve slově. Máme zde rezervy! Budeme dané nadále pilně procvičovat. Základy vybraného chování každého prince a princezny včetně správného držení těla jsme si vysvětlily a snažily se je dodržovat, což nám ne vždy šlo, ale jak se říká – snaha se cení!  Princezny se strojily do krásných šatů, navlékaly si korále a náhrdelníky, upravovaly se v kadeřnickém koutku, věnovaly se zpěvu a malbě. Princové ovládli náš polytechnický koutek – řezali, brousili, vrtali, to vše za ostřížího zraku preceptora, aby naše princátka nedošla k újmě. Zdařilo se! Dřevěné meče zhotoveny a připraveny k boji. A co víc? Výroby meče se nezalekly ani některé princezny! Kam vyrazíme? No přece na draka! Prošly jsme les křížem, krážem, avšak drak nikde. Našly jsme jen pár kostí v jeho doupěti. Zřejmě se nás zalekl a uletěl hledat další princeznu k snědku. Nevadí, i tak jsme využily meče k volné hře v lese.

Další z připravených činností: stavba hradu dle předlohy – každý den z jiné stavebnice; navlékání korálků dle zadané předlohy, kdy bylo potřeba rozlišit jak barvu, tak i tvar; znázornění krásné princezny za pomoci žížalic; řazení rytířů a draků dle velikosti od nejmenšího po největšího a naopak; výroba štítů a přilbic.

Mimo jiné jsme pořádaly zámecké hostiny a snažily se dodržet zásady slušného stolování. Prince bylo potřeba připravit na páteční rytířský turnaj a tak jsme si kromě ranních tréninků samotného „mečování“ také pořádně protáhly těla při velkém cvičení. Využily jsme k tomu houbičky na nádobí.

Páteční promenáda krásných princezen, jejich taneček a představení se princům, nesla úspěchy. Naše urozené dámy si daly opravdu záležet! Neb žádná nezůstala na ocet! Princové se nám předvedli v rytířském průvodu, při souboji, a také na sebe prozradili, co nejraději dělají, když tráví dny na svém hradním či zámeckém sídle. Boj s divou zvěří, či střelba z luku a kuše nebyla výjimkou. Závěrečný tanec princů a princezen nám ukázal, že jsme to prostě opět zvládly!

Za Sovičky paní učitelka Soňa

Napsat komentář

Zavřít Menu