ON x OFF 4.3.-8.3.2024

Do světa robotiky jsme se přesunuly díky našemu robotovi, kterého ve třídě máme delší dobu, ale nikdy jsme jej neviděly v akci, neb mu něco chybělo. Co myslíte? Ano, správě byly to baterie! Energie, která je potřeba vždy, abychom nějaký stroj uvedli do chodu. Mohly jsme tak slyšet robotí řeč, robotí chůzi a zamyslet se nad tím, kdo robotovi dává pokyny – co je vlastně ukryto v jeho obrněném těle.  Nebudeme vás napínat! Je to spousta drátků, baterie, řídící deska a nějaký ten motor. Správně robota naprogramovat není hračka, základy programování tak byly převážnou náplní našich činností.

Magnetická kódovaná cesta: za pomocí šipek a zatáček, jsme se měly dostat z místa A do místa B (přesněji tedy od zvířátka, ke zvířátku). Mladší sovičky cestu tvořily dle nápovědy na kartičce, starší pak cestičky zvládaly bez nápovědy.

Skládání příkazových šipek z Pix-itu: to jsme zvládly všechny s přehledem.

Sestavení dráhy pro kuličku: opět jedna z velmi zajímavých činností, která rozvíjí prostorovou představivost a je velmi jednoduché si za pomoci kuličky ověřit, zda jsme cestičku poskládaly správně či nikoliv.

Výtvarně jsme se vyjádřily při obtiskování různých věcí na arch papíru. Co z toho vzniklo? No přece úžasná přehlídka různých robotích kluků a holek! Skládání papíru, stříhání a lepení některé z nás protrénovaly také. Byla to však činnost náročnější a proto vzniklo jen pár prototypů.

Nejnáročnější byla výroba robota v polytechnickém koutku. Zvládl to jen Kubík D. a patří mu za to velká pochvala.

V kroužcích jsme si kromě opakování časové posloupnosti (dnů v týdnu), povídaly o tom, kde všude můžeme využit roboty, k čemu jsou užiteční a jak moc mohou lidem usnadnit práci. Měly jsme také možnost přinést do školky naše roboty, které doma máme a představit je dětem. Seznámily jsme se také s dronem.

Didaktické hry nám pomohly s osvojením si základů pro práci s písmeny a rozvojem fonematického sluchu, kdy jsme slova dělily na slabiky či dokonce hlásky. Převedení robotí řeč (tedy slabikované) už pak pro některé z nás bylo hračkou. Ostatní budeme pilně trénovat. Tolik z našeho robotího týdne v kostce!

 

Za sovičky paní učitelka Soňa

Napsat komentář

Zavřít Menu