Jaro dělá pokusy 15.4.-19.4.2024

Motivační pohádka „Petřík a zelená pastelka“ nám prozradila téma tohoto týdne. Ona zelená pastelka byla v celku namyšlená, byla přesvědčená o tom, že k tomu, aby byl svět barevný nepotřebuje žádnou jinou kamarádku barvičku. Je to tak? Má pravdu? Vyzkoušíme to!

Kromě experimentování se čtyřmi barvami přímo ve třídě (žlutá, modrá, červená, zelená), které probíhalo jejich vzájemným mícháním v různých poměrech za pomocí pipet a následným pozorováním a vyhodnocením vzniklé barvy, jsme si každý den vybraly barvu a v ní pak druhý den přišly oblečené. Žluté úterý, červená středa, zelený čtvrtek, modrý pátek. Vskutku! Celá naše školka se rozzářila zmíněnými barvami.

Připravené činnosti zabezpečily zejména: procvičení si pojmenování barev, třídění dle zadání, zrakovou diferenciaci, základy logického myšlení- dodržením barevného kódu, jemnou motoriku, úchop nůžek, pastelky či štětce při Vv činnostech. Chůzí na barevných balanční kelímcích přes frekvenční žebřík jsme zacílily na naši hrubou motoriku.

Koťátko a sluníčko a Sluníčko, sluníčko byly písně žlutého úterý. Píseň Červený šátečku kolem se toč s pohybovým  doprovodem ovládla středu. Travička zelená je naším potěším a tak nám protkla zelený čtvrtek. Na modrý pátek jsme zopakovaly všechny předchozí písně a téměř nám vznikla duha. Které barvy do ní chybí?

Jediné co nám tento týden kazilo náladu bylo počasí! Znovu jsme vytáhly zimní  bundy a kalhoty, jinak to nešlo. I přesto jsme venku hledaly barvy daného dne. Nezbývá, než se těšit na konec příštího týdne, kdy se nám snad zase oteplí a už to tak zůstane.

Za Sovičky paní učitelka Soňa

Napsat komentář

Zavřít Menu